26 Temmuz 2013 Cuma

Sözlerin Gücü

Sen ne söylersen söyle, söylediğin karşıdakinin anladığı kadardır
Mevlana
İnsan olmanın en güzel yönlerinden biri de sözlü iletişim kurmak. Düşünmektir insanı hayvandan farklı kılan der birçok insan ama doğru kullanılmayan zeka işe yarar mı? Kontrolsüz güç, güç müdür? Sözlü iletişim insan zekasının incelikli bir ürünüdür ve hayat oyununda başarılı olmamız için önemlidir.
Söz iletişim için tek gerekli unsur değildir, ama yapılan araştırmalar göre kişilerarası iletişimde sözlerimizin %7, sesin %38 ve beden dilimizin %55 değere sahip olduğunu göstermiştir. Yani ne söylediğimiz değil, nasıl söylediğimiz önemli. Yaşamımızdaki her şey aslında zihinsel bir temele yani algılara dayanıyor. Algı kadim “savaş sanatları”nın olmazsa olmazıdır.
 Sen ne söylersen söyle, söylediğin karşıdakinin anladığı kadardır” demiş Mevlana. Ancak bunu bile farklı anlamak mümkün. Birisi “ben söyledim, adama bak anlamadı” derken, diğeri “nasıl söylersem karşımdakinin beni daha iyi anlamasını sağlarım?” der. Stephen Covey bunu “önce anlamaya çalış, sonra anlaşılmaya” şeklinde çok güzel özetlemiş.
Ancak sözlerin gücü  %7 deyip de geçmemek lazım zira sözler güzel kullanılmadıklarında hafızada ve kalpte yaralara yol açarlar. İnsanoğlunun en temel ihtiyaçlarından birisi anlaşılmaktır. Anlaşılmak ise iletişim ile olur. Bazen bir bakış anlamak veya anlaşılmak için yeterliyken, bazen de uzun yıllar süren tartışmalar anlayışı getirir. Bazen hayatın ani bir müdahalesi ile zor yoldan da öğrenilebilir, bazen de öğrenilmez .
Birini anlamak istiyorsanız veya kendinizi doğru ifade etmek istiyorsanız Dr.Thomas Gordon’un “Etkili Anne-Babalık” adlı kitabındaki şu 12 iletişim hatasından sakınmak faydalı olur...
·         Emir vermek, yönlendirmek
·         Uyarmak, gözdağı vermek
·         Ahlak dersi vermek
·         “Öğüt vermek, çözüm önermek”
·         Nutuk çekmek
·         Yargılamak, eleştirmek, suçlamak
·         Övmek
·         Ad takmak, alay etmek
·         Yorumlamak, tanı koymak
·         Güven vermek, desteklemek
·         “Anlatması devam ederken soru sormak
·         Şaka yapmak, konuyu değiştirmek
Bu hatalar her zaman iletişimi engeller diye kesin bir kural yoktur ve açık bir iletişime sahip, etkin ve koşulsuz dinlemesini bilen, her şeyi olduğu gibi kabul eden, herkesi farklı bir birey, farklı bir değer olarak gören, farklılıkların sorun değil, bir çeşitlilik olduğunu gören ve anlayan zihinler arasındaki mesafe atom çekirdeğindeki proton ve nötron arasındaki mesafeden bile kısadır. Önemli olan kişilerarası kredi hesabınızın ne denli kabarık olduğudur.
Yaşamınızda her an sağlık, mutluluk, huzur dolu yaşayın, sevgi ve barış içinde kalın, ahenkli ve dengeli olun.
Sevgiler,
Kenan
Copyright © 2013  Yayın hakları Kenan Kolday'a aittir, izin alınmadan kullanılamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder