13 Haziran 2013 Perşembe

Kendi Geleceğini Şekillendir

Öğrenci hazır olduğunda, öğretmen gelecektir
Kybalion

Gelecek ne kadar tatlıdır. Pek çok insan için gelecek, ne geçmişin hatalarını ve yüklerini barındırır ne de şimdiki anın sorumluluğunu. İsteğe göre değişebilecek ve zihni rahatlatan tatlı bir hayaldir sanki. Ama bugün de bir gün gelecek olacaktır aynı geçmişin bugüne dönüşmesi gibi. Geleceği şekillendirmek için tek imkan şimdiyi kullanmaktır. Şimdiyi kullanırken de geçmişten feyz almak önemlidir.

Haziran ve Temmuz ayları birçok profesyonel firma için yarıyıl performans değerlendirme dönemidir. Bazı firmalar tek yönlü geri bildirim esasına dayanan sistemler kullanırken, bazıları da 360 derece değerlendirme olarak adlandırılan ve kişiyi içinde bulunduğu çevrenin bütünü içinde değerlendiren sistemler kullanırlar. İlginçtir ki, hayatın kendisi de 360 derece geri bildirim esasına dayanır. İnsan; akıl, beden ve ruhtan oluşan, maddi ve manevi unsurlara sahip bir canlıdır.  Ve her insan bir topluluk içinde yaşar, onun parçasıdır. Bunun da ötesinde içinde yaşadığı doğanın bir parçasıdır. Yani kişi, iç sesi ve egosu ile başlayan ve sonra çevrelendiği topluluklardan gelen geri bildirimlerle devam eden ve parçası olduğu yaşamın ona verdiği sessiz mesajlarla sarmalanmıştır. Bu mesajlar geçmişteki eylemlerimiz sonucu oluşturduğumuz kendi projeksiyonumuz ile ilgilidir.  Bu mesajlara bakarak geçmişten feyz alınabilir.

Mesajlar her an, her yerdedir. Hayatın kendisi her yönden bizi 360 derece mesajlarla uyarır, bizi sınar, ışık verir. Bu mesajlar bir velinimettir. http://www.naacel.blogspot.com/2013/05/karslasmalar-oyunu.html linkinden ulaşabileceğiniz “Karşılaşmalar Oyunu” isimli yazımda da belirttiğim gibi bu yaşam tiyatrosunda her geri bildirim bizlere bir gelişim fırsatıdır, nimettir. Çünkü yaşam dinamiktir ve her an hareket halindedir. Bu hareket tekamül içindir. Her şey tekamül eder ve bunun için vardır. Tekamül etmek ise ancak öğrenmeye açık olmakla ve öğrenme fırsatlarının değerlendirerek olur. Her bir fırsattan öğrenmek için ise yargılayan bir zihin yapısı değil, öğrenen bir zihin yapısına sahip olmak iyidir. Her 2 yapıda da öğrenilebilir ama açık olmak her zaman daha iyidir. Bir bebeğin araştırma ve sonsuz öğrenme isteği ve merakıyla ancak gelen mesajların içeriği tarafsız ve net bir şekilde alınabilir.

Doğanın uyandığı ilkbahar sonrası 21 Haziran günü, en uzun gündüz olmasının ötesinde önemlidir. 21 Haziran’da saat 12:00’de gölgeler en kısa halini alır. Gölge ile sadece güneşin yerde aksettirdiği kendi gölgemizi değil, iç dünyamızda gölgede kalan, bilmediğimiz yönlerimizi de kastediyorum. Bu gölgeleri öğrenebilmek ve gün ışığına çıkarmak için gerek iç sesimizi, gerekse çevremizdekilerin geri bildirimlerini ve gerekse de hatayın saklı mesajlarını okumak lazımdır.

21 Haziran ile 2013’ün ilk 6 ayının sonuna geliyoruz ve önümüzde koskoca bir 6 ay daha var.Bu 180 gün hayatımızda birçok şeyler yapabileceğimiz büyük bir zaman dilimidir. Ancak zaman rölatiftir ve güzel zaman kolay geçer, yıllar yılları kovalar ve bir bakmışız ki geride kalan yıllar içinde yapmak istediklerimizin az bir kısmını yapmışız. Ajitasyon amaçlı yazmıyorum.  Zamanı iyi ve doğru kullanmak hayat amaçlarımızı gerçekleştirmek ve farkındalıkla mutlu bir yaşam için gereklidir. 2013 ve sonrası çok özel bir dönem. Bu dönemde farkındalığınızı artırmak ve kendi belirlediğiniz yolda ilerleyebilmek için sizlere 21 Haziran ile gelen bu özel dönemde bir uygulamayı sizlere önermek istiyorum.

·         Hayat amacım ne ve bu sene bunu gerçekleştirmek için ne yaptım?
·         Bu sene neler başardım ve neleri kutlamalıyım?
·         Bu sene neler iyi gitmedi ve neyi farklı yapabilirdim?
·         Hangi iç dinamiklerim beni engelliyor, hangileri bana güç veriyor?
·         Son 5 yıldır hayat bana neleri fısıldıyor öğrenmem için? Neler hayatımda öğrenmem için durmadan tekrar ediyor? Hangi zorluklar? Altta yatan mesaj nedir? Trend nedir? Ne öğrenmem isteniyor? (Hepsi tek bir soru aslında)
·         2012 sonu itibariyle SWOT'um nasıldır? (Strengths, weaknesses, opportunities and threats - Güçlü yönler, gelişim alanları, fırsatlar ve tehditler). Bunu insanın 4’lü yönünü yansıtacak şekilde ve dengeli-uyumlu bir yaşam için fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal 4 alt kırılma koymakta fayda var.

Aşağıdaki 4 soru size nerede olduğunuzu gösterir...
·         Hayatımda neleri başarmak istiyorum ve 2013'ün geri kalanında bunu başarmak için neler yapmalıyım? Yine fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal 4 alt kırılmda düşünmek faydalıdır.
·         Hangi noktada olduğumu bildiğime ve gitmem gereken yönde ilerlemek için neler yapmam gerektiğini bildiğime göre, 7 gün 24 saatten oluşan haftamı nasıl kullanmalıyım?
·         Bilmek, yapmak ve olmak farklı şeylerdir. Olmak demek nefes alır verir gibi yapmaktır ve olmayacaksak yapmaya ne gerek? Yapmak demek bilmekten yapmaya, eyleme geçmektir. Yapmayacaksak bilmeye ne gerek? Cehalet kolaydır zira bilmediklerimizden sorumlu tutulamayız ve sorumlu olmadan kör yaşamak kolaydır. Kadim metinler "düşüncelerinizden bile sorumlusunuzdur" der. Hayat bir tiyatrodur ve tekamülden ibarettir. Hayat bizi eksiklerimizle test eder ta ki onları aşana dek ve aşılmayan her sahne bu tiyatroda daha zor bir sahne ile ve görünüşü farklı ama içi aynı yeni oyuncularla perde açar. Mesaj ayndır hep ta ki bir onu anlayıp aşana dek. Kilit farkındalığı artırmak ve dönüşümdür. Dönüşüm ise alışkanlıklarımızı değiştirmekle başlar. Alışkanlıkları değiştirmek için yerine yenilerini koymak ve tutarlıca uygulamak gerekir. Ritüeller diyebileceğimiz uygulamalar tüm başarılı sporcuların uygulamasıdır. Bir atlet tüm antrenmanlarının yanında bir de her gün aynı parkuru aynı saatte aynı şekilde koşar ve kendini başarıya odaklayarak koşar. Bir nevi kendini kurar, programlar. Ritüel budur. Hangi ritüelleri uygulayarak bilmekten yapmaya geçebilirim? Mesela belli bir dönemde kilo vermek istiyorsak, yeni windows şifrenizi örneğin "80kiloyadus" koymak da bir ritüeldir VEYA her sabah 5'te kalmak ve yoga ile güneşe selam durmak da VEYA sabah erken kalmak, şükretmek, sonra meditasyon, ve spor da. Yollar farklıdır yeter ki nereye gitmek istediğimizi ve hangi yolu izleyeceğimizi bulalım.
·         Bir planım varsa buna uyduğumu nasıl bilebilirim ve başarımı nasıl ölçerim? Bir nevi scorecard'ım nedir ve hangi sıklıkta buna bakmalıyım?

Yukarıdaki uzun ve zaman alıcı bir çalışmadır ancak arzu eden ve azmeden her şeyi başarır. Mucizeler iman edenlerindir.
Sağlık, mutluluk, huzur dolu yaşayın, sevgi ve barış içinde kalın.
Kenan Kolday

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder